Bralna potovanja

Bralna potovanja 1. – ARGENTINA in Slovenski obraz

IZZIV!

Septembra sem si zadala nov bralni izziv. Ugotovila sem, da se večina knjig, ki jih preberem dogaja bodisi v ZDA, VB ali Sloveniji. Moji možgani pa vpijejo v želji po novih obzorjih, želijo si spoznavati nove kulture in nove dežele. Zato sem se odločila, da se podam na prav posebno bralno potovanje. Ker čisto v vse države ne morem, sem se najprej začela spogledovati z državami, ki se začnejo na črko A. Pri izboru so mi pomagali sledilci na instagramu in zmagovalka je postala Argentina. Nato so mi pomagali izbrati tudi knjigo, tako v zvezi z Argentino. Kocka je na koncu padla na knjigo Brine Svit z naslovom Slovenski obraz, literarni portret slovenskih izseljencev v Argentini.

ARGENTINA – nekoč obljubljena dežela Slovencev

Nekaj zanimivih dejstev o Argentini:

  • Je osma največja država na svetu.
  • Št. Prebivalcev: 44 938 712 (ocena iz 2019)
  • Glavno mesto: Buenos Aires
  • Najvišja točka: gora Aconcagua (6959 m n.v.)
  • V nasprotju z nekaterimi drugimi južnoameriškimi državami ima Argentina zelo majhen % domorodcev. Kar 95 % Argentincev je namreč evropskega porekla. 62,5 % populacije je popolnoma ali delno italijanskega izvora in argentinska kultura je precej povezana z italijansko.
  • Na začetku 20. Stoletja je bila ena izmed najbogatejših držav. Trenutno pa je po realnem BDP-ju na 61. mestu. Po letu 1930 in veliki depresiji je namreč zapadla v obdobje dolgotrajne politične nestabilnosti.
  • Ime Argentina izvira iz italijanske besede argentino, kar pomeni “narejen iz srebra, srebrne barve”.
  • Argentina je ena najbolj biodiverzitetno raznolikih držav. Prav tako pa je raznolika tudi njena pokrajina in ob ogledovanju fotografij njenih naravnih znamenitosti se me je takoj lotila popotniška mrzlica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paisajes de Argentina (@paisajesrosados) on

 • Najslavnejši argentinski pisatelj je Jorge Luis Borges, ki je s svojim načinom pogleda na sodobni svet v metaforah in filozofskih razpravah vplival na avtorje po vsem svetu.
 • Buenos Aires naj bi imel več psihoanalitikov in psihiatrov kot katerokoli drugo mesto na svetu.
 • Nogomet je v Argentini zelo popularen. Kdo še ni slišal za Lionela Messija ali Diega Maradono?
 • Argentina je prva država, ki je uporabila prstne odtise za identifikacijo.

(vir: Wikipedia)

O knjigi Slovenski obraz

 

»Obraz argentinskih Slovencev.

Zaradi zgodovine – dolgo zatemnjen.

Zaradi druge in drugačne kulture – spremenjen.

Brina se je pogumno zazrla vanj in odkrila, da je – njen.«

Boris A. Novak

Brino Svit je k pisanju Slovenskega obraza spodbudilo naključno srečanje z Rokom Finkom, argentinskim Slovencem, ki jo je leta 2005 na letališču v Buenos Airesu pobral s taksijem.

»In potem je začel pripovedovati, kot da bi že dolgo čakal na nekoga, ki bi mu nekdo lahko povedal zgodbo svojih. In jaz sem bila, ne da bi vedela, ta nekdo, ki ga je ta zgodba čakala, prva od vseh, ki jih bodo pripovedovali kasneje in jih bom jaz povedala naprej, da bo nekaj ostalo od njih, da se ne bodo razblinile v nič.« (str. 23)

Po podatkih portala gov.si po neuradnih ocenah živi v Argentini okoli 30 tisoč Slovencev oziroma njihovih potomcev. Tja so odhajali v treh valovih. Knjiga Slovenski obraz se osredotoča predvsem na tretji val političnih emigrantov po drugi svetovni vojni. Največ Slovencev se je sicer v Argentino odselilo med obema vojnama, predvsem iz Primorske, saj je tam takrat že vladal fašizem, vendar so Slovenci tretjega vala organizacijsko daleč najmočnejša slovenska skupnost v Argentini.

Slovenski obraz je zbirka mojstrsko zapisanih literarnih portretov argentinskih Slovencev, ki jih je avtorica opremila tudi s fotografijami njihovih obrazov. Zgodbe so izredno ganljive, žalostne, pričajo o pogumu ljudi, ki so bili prisiljeni postaviti svoja življenja na glavo in jih začeti znova ter odstirajo del zamolčane slovenske zgodovine. V slovenske zgodbe pa avtorica vpne tudi zgodbo poljskega avtorja Witolda Gombrowieza, vendar se mi to ni zdela ravno posrečena poteza in je bil to del knjige, ki mi je bil najmanj všeč.

Sicer pa mi je bilo pisanje Brine Svit čudovito, s precizno tankočutnostjo krmari med življenjskimi zgodbami svojih junakov. Kot je priznala tudi sama, so bili intervjuji zanjo zelo čustveni in nemalokrat tudi izčrpujoči. Ta čustva je mojstrsko prelila tudi na papir.

“Opazovati neznani obraz je kot gledati v osvetljeno okno na drugi strani ulice, se vam ne zdi? Kaj se dogaja za tem oknom? Kakšne skrivnosti, radosti, bolečine, tegobe in sanje se odvijajo v njegovi notranjosti? Kaj razumemo o nekom drugem, ki ga imamo pred sabo, kadar gledamo vanj?” (str. 69)

Tekom branja začutimo tudi utrip Buenos Airesa, avtorica pa nam skozi pripoved vseskozi razkazuje tudi pečat, ki so ga tam pustili Slovenci.

“Šele zdaj mi postane jasno, da mi že od vsega začetka razkazuje slovenski Buenos Aires. Sladoledarna se imenuje Triglav, kavarna v spuščajoči se ulici blizu pristanišča Bled. Arhitekt, ki je zgradil stadion Boca in monumentalno tržnico Abasto, Viktor Sulčič,…” (str. 26)

Če v internetni brskalnik vpišeš Slovenci v Argentini, hitro ugotoviš, da gre za res povezano skupnost in da se slovenska zavest tudi v tretji in četrti generaciji argentinskih Slovencev še ni porazgubila. To se mi zdi res občudovanja vredno in v meni vzbuja radovednost, kako je biti eden izmed njih.
Prav zato sem se odločila, da bom za vas pripravila tudi intervju z eno izmed argentinskih Slovenk. Več o tem pa v naslednjem prispevku.

Če nočeš zamuditi mojih bralnih potovanj se hitro prijavi na moje e-novičke, da boš o novih objavah vedno obveščen/a.

Vonjpoknjigah ocena: 4/5

Naslov: Slovenski obraz

Avtor: Brina Svit

Založba: Cankarjeva založba

Leto izida: 2014

Št. strani: 147

2 thoughts on “Bralna potovanja 1. – ARGENTINA in Slovenski obraz”

Dodaj odgovor