Recenzije knjig

Fredrik Backman – ANXIOUS PEOPLE / TESNOBA DO ROBA

Dobra novica! Backman ima nov roman! Moja ljubezen do Backmana sega že kar daleč nazaj…V leto 2015, ko sem prebrala njegov roman Mož z imenom Ove in bila nad njim navdušena (namig: zelo posrečen je tudi švedski film, posnet po romanu).

Še bolj sem se v njegovo pisanje zaljubila 2 leti nazaj, ko sem brala roman Mi smo medvedi in njegovo nadaljevanje Mi proti vam. Zato sem bila navdušena, ko sem ugotovila, da letos izdaja novo knjigo Anxious people in si jo naročila takoj, ko je bila na voljo v angleškem prevodu. Kmalu zatem sem sicer izvedela, da bo v slovenskem izšla oktobra tudi pri nas in sicer pri založbi Mladinska knjiga (in res je, nekaj dni nazaj!). Moram reči, da sem zelo pozitivno presenečena nad slovensko naslovnico knjige. Večkrat so mi bolj pri srcu naslovnice angleških izdaj, tokrat pa si prav želim, da bi raje imela slovensko.

Zakaj mi je Backman tako pri srcu?

Najprej zato, ker me zna nasmejati. In to mu uspe v romanu, ki ima vse prej kot lahko tematiko. V isti knjigi pa mu uspe tudi to, da začutim njegove like, z njimi sočustvujem, jočem, si želim, da bi jih lahko objela tako kot njegove besede vedno objamejo moje srce. Če povzamem, njegovo pisanje mi vedno nudi čustveno bralno doživetje in to je tisto, kar med dvema platnicama pravzaprav vedno iščem.

Anxious people(oz. Tesnoba do roba v slovenskem prevodu) je roman, o tem kako je biti …preprosto…človeški. Backman v tem romanu vsekakor dokazuje, da to še kako dobro ve. Že začne se udarno in z nekaj res močnimi razmišljanji. Že na začetku ti da vedeti, da bo tole dobro branje.

»Sometimes it hurts, really hurts, for no other reason than the fact that our skin doesn’t feel like it’s ours. Sometimes we panic, because the bills need paying and we have to be grown-up and we dont know how, beacuse it’s so horribly, desperately easy to fail at being grown-up.«

Morda ste že zasledili, da se zgodba vrti okrog neuspelega ropa banke, roparja in talcev, ki jih zajame ob pobegu. Ko sem prvič prebrala opis vsebine sem bila precej skeptična, a zdaj vem, da je knjiga daleč od tega, da bi bila le kriminalka o zločincu, temveč je to zgodba o tesnobnih ljudeh, ki jih združi izredna situacija, v kateri se nepričakovano povežejo.

»Some people accept that they will never be free of their anxiety, they just learn to carry it.«

Na Švedskem v majhnem mestecu vse izgleda kot čisto navaden dan. Sedem ljudi se nič hudega sluteč odpravi na ogled stanovanja, ki je naprodaj. Nato pa postanejo talci.

To so Zara, bogata direktorica banke, Roger in Anna-Lena, zasvojenca z Ikeo (haha), mlad lezbični par Julie in Ro, ki pravkar pričakujeta otroka, enainosemdesetletna Estelle in seveda bančni ropar. Prepustila vam bom, da se skozi Backamnove izvrstne dialoge in opise njihovih osebnosti, težav in življenj, z njimi spoznate sami.

Ne smem pozabiti še na Jacka in Jima, očeta in sina, oba policista, ki se ukvarjata z nastalo dramo in imata presneto težko nalogo. Seveda Backman, mojster opisovanja človeških odnosov, tudi njunega izpiše do potankosti. Knjigo zelo popestrijo zapisniki iz zaslišanj v zvezi s tem nenavadnim primerom, ki pretresa malo mesto. Nas pa pretresejo življenjske zgodbe akterjev, ki se dotaknejo depresije, samomora, starševstva, osamljenosti, izgube, težkih ekonomskih razmer, žrtvovanja za naše drage ter drugih polen, ki ti jih pod noge meče odraslo življenje. (Adulting is really hard sometimes!)

»We can’t change the world, and a lot of the time we can’t even change people. No more than one bit at a time. So we do what we can to help whenever we get the chance, sweetheart. We save those we can. We do our best. Then we try to find a way to convince ourselves that that will just have to… be enough. So we can live with our failures without drowning.«

Na srečo je vse skupaj začinjeno z Backmanovim sarkazmom in humorjem, ki ga naravnost obožujem! Zelo posrečena se mi je recimo zdela tale pripomba, ki me je naglas nasmejala.

»You’re like a self-help book, only in reverse.«

Verjetno so le redki med nami (če sploh?), ki se s tesnobo še niso srečali. Sploh v teh, negotovih časih. Tesnoba do roba ni zgolj roman, ki ga bereš z užitkom, je tudi roman, ki ti nudi uteho, roman, ki te RAZUME!

»Because you’ve probably been depressed yourself, you’ve had days when you’ve been in a terrible pain in places that don’t show up in X-rays, when you can’t find the words to explain it even to the people you love.«

Ne pozabimo, da imajo lahko naša majhna dejanja prijaznosti, naše tople besede, za nekoga ogromen pomen. Za konec recenzije mi ostaja še tale citat, ki mi trenutno sega prav do najglobljih globin mojega srca. In mi vliva upanje. Da bo še vse okej.

»Spring arrives. It always finds us, in the end.«

Vonjpoknjigah ocena: 4/5

Naslov: Anxious people

Avtor: Fredrik Backman

Založba: Pengiun Random House

Leto izida: 2020

Št. strani: 336

Dodaj odgovor