AHA!
Recenzije knjig

Els Heinsalu – AHA!

Sem že kot kakšna lajna, ampak naj še enkrat povem, da imam zelo rada knjige, v katerih prostor dobi znanost. Tokrat sem prvič to kombinacijo srečala v obliki otroške slikanice, ki sem si jo kot recenzijski izvod izbrala pri založbi Sodobnost.

Najljubše besede vsakega zvedavega otroka so razne vprašalnice: zakaj, kako, kaj? Odrasli, ki te vprašalnice pri svojem delu veliko uporabljajo pa so znanstveniki (no, ali novinarji;)). To so vprašanja, na katera odgovorov ne pozna nihče in jih mora znanstvenik poiskati sam.

Vsebina slikanice me je spomnila na enega mojih preteklih fun fact Friday-ev, kjer sem raziskovala naključna znanstvena odkritja. Prav o tem govori tudi slikanica Aha! Bralcem približa kar nekaj velikih znanstvenih odkritij in pokaže, da je raziskovati in se ukvarjati z znanostjo lahko zelo zabavno! Za zabavo skozi celotno knjigo skrbijo predvsem humorne ilustracije.
O naključnih odkritij mi je vedno fascinantno brati, kako so se poskusi »ponesrečili« pravim ljudem, ki so v tem, kar bi bilo za nekoga polomija, videli pravo vrednost in jo znali izkoristiti!

Tako v tej prisrčni in poučni slikanici spoznamo nekatere velikane znanosti, kot so Arhimed, Galileo Galilei, Isaac Newton, Constantin Fahlberg in Alexander Fleming. Ali poznate vsa njihova odkritja?

Krasna slikanica, ki bo na 44 straneh vašim otrokom približala znanost, znanstvenike in pomembna znanstvena odkritja.

O avtorici: Els Henisalu je tudi sama znanstvenica in sicer doktorica fizike! Delala je na univerzah v Estoniji, Nemčiji, Italiji, Španiji in na Danskem. Od malih nog je sanjala, da bo postala pisateljica, nato pa jo je zaneslo v znanost. Vseeno pa je uresničila tudi otroško željo in je že napisala več otroških knjig, zanje pa je prejela tudi številna priznanja.

Vonjpoknjigah ocena: 4/5

Naslov: Aha!

Avtor: Els Hainsalu

Založba: Sodobnost

Št. strani: 44

Dodaj odgovor