Vonj po ostalem

TEDEN ŽENSK V STEM: Tanja – Biologinja – magistrska študentka ekologije in mikrobiologije, ki obožuje kako je v naravi vse povezano

Kako bi se na kratko predstavila bralcem, ki te še ne poznajo?

Sem Tanja, študentka, ki mislim da odlično pooseblja tistega klasičnega stereotipnega študenta, ki mu kronično primanjkuje časa, spanca, včasih tudi kave (ki je vsaj pri meni nek ekvivalent energije). Sem študentka Biotehniške fakultete na Univerzi v Ljubljani, pa tudi hči, sestra, prijateljica, zadnje čase malo manj glasbenica, čeprav je igranje viole spremljalo velik del mojega življenja in ustvarjalka vsebin na profilu @biologinja na Instagramu, kjer na enostaven način poskušam predstaviti dobesedno vse živo (in včasih tudi neživo) okrog nas.

Kako si se odločila za svoj študij? Nam lahko na kratko opišeš svoj študij?

Vedno me je zanimalo, kako stvari delujejo; ja bila sem tisti ekstra nadležen otrok, ki je imel tisoč vprašanj, ki so se začela na »zakaj?« in (največkrat od svojih staršev) pričakovala tudi odgovore. Že v osnovni šoli sem se navdušila nad biologijo (in po besedah moje mami že takrat večkrat izjavila, da bom študirala biologijo), zanimanje in navdušenje nad živim delom našega sveta in spraševanjem zakaj vse skupaj deluje tako kot deluje pa je v gimnaziji še naraščalo. Rada imam pregled nad stvarmi in odkar študiram biologijo naravnost obožujem dejstvo, da je vse v naravi in okrog nas povezano (in je največkrat tudi nekako smiselno). In čeprav me je življenje lansko leto »prisililo«, da sem svoje možgane matrala z ekologijo namesto z nečim v mikro velikostih, sem ta trenutek neskončno vesela, da imam danes ogromno znanja tudi o odnosih med organizmi, razumevanje katerih je še kako pomembno tudi v mikrobiologiji, pri kateri je neverjetno ravno to, da pravzaprav najmanjši organizmi, ki jih poznamo (in jih niti ne vidimo) pomembno vplivajo na procese na našem planetu in celo v nas.

Si imela/imaš kakšno vzornico?

Prav poimenske vzornice nisem imela, ko sem bila majhna, je bila moja vzornica mama kot večini majhnih punčk in nekaj časa celo želela postati farmacevtka tako kot mami; predvsem zato, da bi lahko cel dan nosila belo haljo, no kasneje sem ugotovila, da to lahko nosim tudi v laboratoriju. Nato sem z občudovanjem opazovala ženske znanstvenice, raziskovalke v filmih, serijah, knjigah, danes pa občudujem prav vsako žensko, ki je tako pogumna, da sledi svojim sanjam.

S kakšnimi izzivi se soočaš pri študiju?

Na vseh področjih mojega življenja imam to težavo, da težko rečem ne, hkrati pa če se stvari lotim, jo naredim 110% (kar se velikokrat pozna na mojih živčkih). Trenutno je največji izziv usklajevanje obveznosti na dveh magistrskih študijih, tako da imam vsak dan v dnevu čas še za kaj drugega kot študij.

Kaj ali kdo te motivira v težkih obdobjih?

Mislim, da imam precej veliko notranjo motivacijo. Pomanjkanje motivacije za študij/delo je pri meni največkrat posledica utrujenosti, tako da si v takšnih obdobjih vzamem čas zase (beri: grem v naravo, teč, pečem pecivo, poskušam kaj zaigrati na violo, si privoščim masažo, ležim cel dan v pižami, preberem tisto knjigo, ki že par mesecev vztrajno čaka na moji nočni omarici; skratka karkoli mi v tistem trenutku paše).

Če bi lahko prosto izbirala znanstveno tematiko, s katero bi se ukvarjala, bi to bila?

Iskreno na to vprašanje nimam odgovora, ker je moje najljubše področje vsak teden kaj drugega. (Mikro)biologija je enostavno tako široka, da se ta trenutek (še) ne morem odločit prav samo za eno stvar.

Na katere svoje dosežke si ponosna?

Tanja na terenskih vajah.

Na vse. Ponosna (in hvaležna) sem, da sem uspešno maturirala, diplomirala in da uspešno opravljam tudi obveznosti na obeh magistrskih študijih, hkrati pa se navdušeno veselim pisanja prve magistrske naloge v naslednjih mesecih.

Si bila vedno deležna podpore v karieri, ki si si jo izbrala? Kaj so bili največji izzivi, ki si jih morala premagati na svoji poti?

Doma sem v vseh svojih odločitvah imela vedno podporo, za kar sem vsem članom neskončno hvaležna. Največji izziv mi je še zdaj to, da na svoji poti iščem (in se osredotočam na) napredek, ne pa popolnosti. Včasih si tako želim(o) biti popolna, da enostavno ne opazim, kako sem v zadnjih letih zrasla kot oseba in koliko novih znanj sem vsrkala vase. In to je tisto, kar šteje veliko več kot same 10ke v indeksu.

Si bila kdaj deležna predsodkov? Kako si se počutila in kako si jih premagala?

Ne.

Leposlovna in neleposlovna knjiga, ki te je navdušila v zadnjem obdobju?

Moja najljubša neleposlovna knjiga, ki je moja zmagovalka vseh časov je nedvomno Brysonova Kratka zgodovina skoraj vsega. Leposlovna pa hmm, v zadnjem času jih je bilo bolj malo. Najprej mi pride na pamet Molièrejev Tartuffe.

Bi za konec morda želela sporočiti še kaj bodočim študentkam STEM področij? 

Želim si, da bi se zavedale, da imamo velik vpliv na svet okrog sebe, čeprav se nam morda na prvi pogled zdi, da temu ni tako. In če si sposodim citat Jane Goodall, lahko smo del sprememb, naša odločitev (vsak dan) pa je, del kakšne spremembe bomo.

Dodaj odgovor