Poletni bingo
Recenzije knjig

POLETNI BINGO 2021 (ali kaj vse sem prebrala letos poleti)

V septembru sem že obkljukala prvo prebrano knjigo in moram reči, da je bil občutek ob zaključku kar malo brezvezen, saj tokrat temu ni sledilo barvanje kvadratka v tabelici za #poletnibingo2021.

Še ne veš kaj je #poletnibingo2021? To je zabaven bralni izziv, ki ga že nekaj let vsako poletje organizira Sandra, ki ustvarja knjižni instagram profil @dozadnjestrani in istoimensko facebook stran in je tudi 1/3 knjižnega bloga Knjižni kažipot.

Takole je bingo izgledal letos:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sandra (@dozadnjestrani)

V bingu sem sodelovala tretjič in vsako leto se ob tem bolj zabavam in vsako leto preberem več. Letos mi je skoraj uspelo zapolniti celega, 100 % izkupiček se mi je izmaknil za eno knjigo in četrt. Bralni izzivi so mi res prirasli k srcu. Obožujem celoten proces binga, pričakovanje kakšni bodo kvadratki, razmišljanje katero knjigo bom kam uvrstila, sezname knjig, branje, stopanje izven bralne cone ugodja, spremljanje kaj berete ostali, tisti fajn občutek, ko pobarvaš kvadratek in nato še enega in še enega, vse do prvega binga in naprej, debatiranje o knjigah, pozitivno energijo, ki še dodatno preplavi knjigogram ob začetku in zaključku binga in nato še statistiko, ki jo za nas povrh vsega pripravi ena in edina @dozadnjestrani. Že komaj čakam letošnjo! In seveda naslednji bingo!

Kaj sem torej brala za bingo?

500 + – že nekaj časa me je iz police nestrpno pogledoval en velik knjižni špeh z naslovom A little life. Sandra nam s kvadratkom 500+ ne prizanese pri nobenem bingu in že pred objavo tabele, sem se psihično pripravljala, da v roke vzamem ta megalomanski roman. Veličasten pa se ni izkazal le po številu strani, temveč tudi po vsebini. Izvrstno, zelo čustveno in nepozabno branje. Več o bralni izkušnji sem pisala pod spodnjo objavo.

SLOVENSKA POEZIJA – ker sodelujem tudi v izzivu #abecedapoezije sem imela junija na vrsti ravno črko G in v knjižnici sem si izposodila Grafenauerjeve Skrivnosti. Luštno branje, kaj več o zbirki pa tu.

GRČIJA, TURČIJA, CIPER – vsi, ki sodelujete v #bralnihpotovanjih ste lahko v bingo vključili tudi knjigo, ki se dogaja v Grčiji, Turčiji ali na Cipru. Junija sem iskala eno takšno, neobvezujoče in »feel good« branje in @booknjiga mi je priporočila Dneve na otoku Gideona Samsona. Prikupen mladinski roman, ki govori o prvi ljubezni, ki jo glavni lik doživi na enem izmed grških otokov.

DOMAČA POLICA – iz domače police sem za bingo potegnila Zgodbe iz Pakistana, recenzijski izvod, ki mi ga je za bralna potovanja prijazno poslala založba Sodobnost. Kratke zgodbe različnih avtorjev so se mi zdele super način, da sem se spoznala s pakistansko književnostjo. Recenzija pa na blog prihaja prav kmalu.

RISOROMAN – za ta kvadratek sem si najprej v knjižnici izposodila Očetnjavo, jo morala vrniti, nato sem poskusila z Živalsko farmo in Slovenskimi klasiki, a na koncu je v okvirčku pristala Medena koža, risoroman o dečku, ki je postal eden izmed tisočih posvojenih južnokorejskih otrok. Še ena bralna potovanja!

2021 – taktično sem v to polje postavila še eno zbirko poezije – Drobne pesmi Bine Štampe Žmavc in se ob branju prav super imela. Mladinska poezija, ki nagovori tudi odrasle.


ZNANI PIŠEJO – že kar nekaj časa sem si želela prebrati lani izdane spomine Matthewa McConaughney (ta priimek mi vedno dela preglavice) z naslovom Greenlights, saj sem zasledila kar nekaj pozitivnih mnenj o tej knjigi. Če sem navdušenka Matthewa kot igralca in navdušenka nad njegovo podobo pa moram reči, da me s svojim prvencem ni navdušil. V delih knjige, kjer se je držal svojih spominov sem uživala, tam kjer je želel postajati priročnik za samopomoč pa mi je šel rahlo na živce. Zelo ameriško, polno you can do it all izrabljenih puhlic. Overall nekaj srednjega.

WOMEN’S PRIZE FOR FICTION – saj bi bilo zanimivo za ta kvadratek prebrati kakšno novo nagrajenko, a smo ravno julija za knjižni klub Mi beremo brali Kirko. To je bilo moje drugo branje Kirke in povem vam, da se ob ponovnem branju še nikoli nisem imela tako zelo lepo (pa ne da sem se sicer pri drugih imela slabo!). Krasna, krasna knjiga.

VOJNA – risoroman Črni plamen so že nekaj časa hvalile druge knjigogramerke in nekoliko taktično sem ga izbrala za ta kvadratek. Navdušil me je in o njem sem nekaj več zapisala tudi na instagramu.


STAROSTNIKI – ta kvadratek mi je povzročal kar nekaj preglavic, saj nisem imela zares dobre ideje, kaj bi zanj brala. Nato pa sem podlegla instagram bingo trendu in prebrala kriminalko Četrtkov klub za umore, ki pa me je bolj ali manj pustila hladno. Povprečno branje.

FLORA – moj flora kvadratek je zapolnila Lud literatura in mi v branje poslala Rumeno gori grm forzicij pesnice Veronike Dintinjana. Z Veronikino poezijo sem se letos že srečala v zbirki V suhem doku, forzicije pa so mi bile še malenkost bolj všeč. Popolna poezija za vroče poletne dni.

LJUBEZENSKI ROMAN – še en kvadratek, ki se ga nisem ravno veselila. Pa ne da bi imela kaj proti ljubezenskim romanom, le zadnja leta imam pri izboru le teh zares slabo roko. Vsakega se naveličam še pred koncem. In tudi tokrat je bilo tako. Prebrala sem roman z naslovom Talk Bookish to me, ki me je seveda očaral z naslovom, z vsebino pa žal ne kaj preveč. Bila je zelo predvidljiva. Ugotavljam, da so moj »jam« bolj ljubezenski romani, ki me čustveno uničijo (Me before you, Notebook, PS I love you…).

IZŠLO PRED 1990 – za ta kvadratek sem imela namen prebrati Camusovo Kugo. Prebila sem se nekje čez prvih 50 strani, ampak sem se v poletni vročini s knjigo samo mučila (crknjene podgane in gnojne rane in 35 stopinj celzija ni ravno posrečena kombinacija, vam povem). Kvadratek je zato sameval skoraj do konca avgusta, ko pa sem ga zapolnila z branjem Steklenega zvona – mesečnega branja pri Mi beremo knjižnemu klubu. Pomembna knjiga, a v njej nisem ravno uživala, čisto preveč me je spominjala na Varuh v rži, ki ga milo rečeno sovražim. 😀

LGBT+ – če pokukate kdaj na knjigogram, se verjetno niste mogli izogniti objavam o risoromanu Heartstopper. Tudi jaz se jim nisem in ko sem ugotovila, da je celotna serija dostopna tudi na internetu (tukaj), sem bila v hipu zasvojena z dogodivščinami in ljubeznijo Charlieja in Nicka. Se že veselim novega dela te serije risoromanov!

KRATKE ZGODBE – ta kvadratek sem zapolnila z recenzijskim izvodom Sintez Primoža Sturmana, tržaškega avtorja in kar nekaj zgodb je lepo sovpadalo z znanjem, ki sem ga pridobila z branjem Črnega plamena. Objava o Sintezah še pride.

KRIMIČ ALI TRILER – tu sem posegla po dobrem, starem Demšarju in četrtem delu primerov inšpektorja Vrenka, Evropa. Solidno branje.

ROŽNATO – je bilo eno veliko taktiziranje, ki me je brcnilo v rit. Avgusta sem se zavedala, da mi vseh knjig prav gotovo ne bo uspelo prebrati. Planirala sem namreč branje rožnatega romana Lesser Bohemians iz domače police. Zato sem združila abecedo poezije in bingo in se lotila poezije Barbare Pešut – Eksplicitne. Žal sem tokrat naletela na poezijo, ki me ni nagovorila in mi ni bila všeč.

MLADINSKO – v tale kvadratek sem uvrstila še en recenzijski izvod, ki je čakal na moje branje in sicer Paragvajske pravljice založbe Malinc. Gre za izbor trinajstih besedil sodobnih paragvajskih avtoric in avtorjem, ki razkriva pogled na paragvajsko mladinsko književnost. Knjiga mi je bila super tudi zato, ker jo lahko uvrstim v moja bralna potovanja! Več o njej napišem kmalu.

PISEMSKI ROMAN – že takoj, ko sem zagledala tale kvadratek, sem vedela, kaj bom uvrstila vanj. Še eno knjigo za bralna potovanja. Odpotovala sem v Senegal z Mariamo Ba in njenim pisemskim romanom Dolgo dolgo pismo. Močna knjiga, ena izmed tistih oči odpirajočih. Moje daljše mnenje pa si lahko prebereš pod spodnjo instagram objavo.


KNJIGOGRAM – s pomočjo knjigogram seznama, kjer smo svoje bralne predloge zbrale knjigogramerke, sem odkrila še en biser, ki ga sicer verjetno ne bi. Vedno rada spremljam bralne predloge @domenikabere in na kupčku njenih predlogov sem zagledala Monologe vagine avtorice Eve Ensler (ki je napisala še eno čudovito knjigo – Čustveno bitje sem) in naslov me je takoj pritegnil. Super branje, ki ga priporočam vsem ženskam!

-100 – v tem kvadratku se je znašla knjiga, ki je najbolj razpihala moj um! Esej Free will izpod rok filozofa Sama Harrisa. Priporočam v branje! Morda se z njim ne boste strinjali, a vsekakor ponuja nekaj zanimivih kosti za glodanje. Imamo ljudje res svobodno voljo ali je vse skupaj iluzija in smo le skupek bioloških reakcij?

JE TUDI FILM ALI SERIJA – tu je prostor dobilo najpopolnejše branje letošnjega poletja – Pokliči me po svojem imenu. Roman, ki te transportira na italijansko podeželje, prekrasna ljubezenska zgodba in tista zloglasna breskev.

Se beremo!

MM

Dodaj odgovor