Zgodbe iz Pakistana
Bralna potovanja

ZGODBE IZ PAKISTANA

»Pomislil je, da bi, če bi oče umrl – čeprav si je zelo želel, da bi živel še dolga leta – prodal zemljo v Thalu in se naselil v Soon Sakesarju. In potem ne bi nikoli več niti pogledal puščav, kjer sonce žge kakor peč, kjer ti veter biča obraz in kjer ni niti sledu zelenja, razen akacij in sadik čečerike.« (Ahmad Nadeem Qasimi –Puščava Thal)

Antologija pakistanske kratke proze z naslovom Zgodbe iz Pakistana je izšla pri založbi Sodobnost v okviru zbirke Izmenjave/Exchanges.

Antološka zbirka Izmenjave/Exchanges, temelji na izmenjavi antologij sodobne kratke proze med Slovenijo in drugimi državami. Z njo pri založbi spodbujajo k razmišljanju o drugih deželah in kulturah, v njej pa je do sedaj izšlo že 20 zbirk kratkih zgodb z vsega sveta (katera so to, si lahko ogledaš tukaj). Gre za sodobno kratko prozo, ki skozi oči izbranih piscev prinaša “pogled od znotraj”.

Od vseh me je najbolj pritegnil prav Pakistan, saj se mi je zdelo, da o tej državi najmanj vem in sem si jo želela bolje spoznati preko njihove literature.

Antologija kratke proze se mi zdi izvrsten način, da se spoznaš z literaturo neke države. V tem primeru se ne srečaš zgolj z enim avtorjem, eno naracijo, enim slogom, temveč z več različnimi. Z moškimi in ženskimi avtoricami in v tem primeru z zgodbami, ki so bile v originalu zapisane v urduju, pandžabiju, sindiju, puštuju in sarakiju; jezikih za katere slišim prvič, kaj šele, da bi poznala zven njihovih besed. Že nekaj časa sem se poigravala z mislijo, da bi prebrala kakšno antologijo kratke proze različnih avtorjev, saj so mi kratke zgodbe pri srcu, ta raznolikost v eni knjigi pa se mi je zdela še posebej privlačna in vesela sem, da mi je bralno pot prekrižala prav ta knjiga in zahvaljujem se založbi Sodobnost za recenzijski izvod.

Zgodbe, zbrane v zbirki so si med sabo precej različne, tako po dolžini kot po vsebini in slogu. Njihov skupni imenovalec pa je Pakistan in iskanje njegove literarne identitete. Pakistan je bil namreč do leta 1947 del Britanske Indije, po osamosvojitvi pa se je tako kot novonastala država, iskala tudi njihova literatura in zbirka predstavlja vse glavne smeri sodobne pakistanske kratke zgodbe. To torej pojasni pestrost zgodb, zbranih v tej knjigi.

Vsebinsko se zgodbe dotikajo izgnanstva, vojne, preseljevanja, položaja žensk v Pakistanu, splava, pakistanske kulture in tradicije, težkih življenjskih zgodb in prepričana sem, da bi ob ponovnem branju v njih odkrila še marsikaj, ob boljšem poznavanju te azijske države pa bi se mi zagotovo odstirala še nova in nova obzorja. A za prvo branje sem od knjige dobila točno to, kar sem si želela, bralno potovanje v Pakistan, po katerem o tej deželi vem precej več kot prej. Prinesla pa mi je seveda tudi nekaj izvrstnih kratkih zgodb. Moje najljubše so bile Inferno, Bhag Bhari, Napačno naslovljena pisma in Poplačana krepost.

»Vse odkar sta stopila na tla dežele svojega izgnanstva, je Murad najbolj od vsega sovražil upanje, pa naj ga je še tako gostobesedno hvalil. Upanje ga je navdalo z občutkom takega sramu, da mu je bilo žal, da se je spravil v položaj, v katerem sta upanje in brezup postala neizogibna dela vsakdanjega življenja. Prepričan je bil, da če bi ga upanje zapustilo, bi bilo njegovo življenje veliko lepše.« (Fahmida Riaz, Napačno naslovljena pisma)

Vsekakor bom še kdaj segla po zbirki Izmenjave, mikajo me tudi Zgodbe iz Kolumbije, Urugvaja, Litve, Turčije, …

PAKISTAN – ALI STE VEDELI?

  • Da je Pakistan po številu prebivalcev peta najbolj poseljena država na svetu? Ima več kot 225.2 milijona prebivalcev.
  • Kar 40 % vseh nogometnih žog naj bi bilo izdelanih v pakistanskem mestu Sialkot.

    najvišje ležeč bankomat na svetu
    Najvišje ležeč bankomat na svetu. Vir: Shutterstock
  • Na prelazu Khunjerab, ki leži na 4693 m nadmorske višine, stoji najvišje lociran bančni avtomat na svetu!
  • Benazir Buto je bila prva ženska na čelu vlade v muslimanski državi. Dvakrat je bila izvoljena za pakistansko premierko – leta 1988 in leta 1993.
  • Najmlajša Nobelovka nagrajenka prihaja iz Pakistana. To je Malala Jusafzaj, pakistanska aktivistka za pravico do izobraževanja žensk. Nobelovo nagrado za mir je prejela leta 2014, ko je bila stara 17 let.

Dodaj odgovor