kafka preobrazba
Recenzije knjig

PREOBRAZBA v risoromanu

Novembra me je mučil hud bralni mrk. Risoromani so že tako super za branje, ko te pesti ta nadloga pa pridejo še toliko bolj prav!

Na Prepišnem Uredništvu sem si lahko zbrala recenzijski izvod založbe Lud Literatura in v oko mi je padla Preobrazba, stripovska priredba znane Kafkove kratke zgodbe.

Priznam, da slednje nisem prebrala nikoli, se pa spomnim, da smo v srednji šoli obravnavali odlomek in da se mi je že takrat preobrazba Gregorja Samse v mrčes, globoko vtisnila v spomin in zdi se, da prav kliče tudi po likovni upodobitvi. Petru Kuperju je preobrazba Preobrazbe v risoroman odlično uspela in že tako groteskna pripoved skozi njegove ilustracije postane še bolj bizarna in grozljiva.

Zanimivo pa je, da naj bi Kafkov založnik Kurt Wolff naročil ilustracijo za naslovnico Preobrazbe, Kafka pa se je ob tem zbal, da bo ilustrator želel narisati insekt in je založnika prosil, naj nikar ne stori tega, saj »Insekta samega ni mogoče narisati. Ni ga mogoče pokazati niti od daleč.«

V stripu Preobrazba imamo zdaj priložnost videti upodobitev, pred katero je želel Kafka svoje bralce obraniti in prav njegova želja v kombinaciji z ilustracijami Kuperja nam je lahko izvrstno izhodišče, da razmislimo, zakaj je bil Kafka proti upodobitvi in kaj se še skriva za podobo mrčesa? Razmislek prepustim vam.

To sicer ni prvič, da so bile Kafkove želje neuslišane. Veliko njegovih del je namreč ostalo nedokončanih in kljub njegovi izrecni želji, da bi bila uničena, jih je po njegovi smrti objavil njegov prijatelj Max Brod. Na ta način je bil objavljen tudi Proces, ki velja za eno najbolj znanih literarnih del Franza Kafke. Je imel Max Brod prav, ko je prepoznal literarno nadarjenost svojega prijatelja in ignoriral njegove želje iz smrtne postelje?

In še en fun fact – bolj zame kot za vas – Kafka je najprej študiral kemijo (kot jaz), nato pa je presedlal na pravo.

Vsekakor je Kafka zanimiv in še danes buri duhove in zato se ne čudim, da so se njegova dela znašla tudi v svetu risoromana. Priporočam.

Vonjpoknjigah ocena: 4/5

Naslov: Preobrazba

Avtor: Franz Kafka/Peter Kuper

Leto izida: 2021

Založba: Lud Literatura

 

Dodaj odgovor