Bralna potovanja

Moja bralna potovanja 2021 (2.del)

Tokrat predstavljam še preostale tri celine in branja, ki so me v lanskem letu odpeljala tja.

JUŽNA AMERIKA

PARAGVAJ

PARAGVAJSKE PRAVLJICE

Pargavjske pravljice so našle prostor na mojem blogu. Več o njih si lahko preberete na tej povezavi.

ČILE

Benjamin Labatut – WHEN WE CEASE TO UNDERSTAND THE WORLD

Ko se srečata literatura in znanost… Recept, ki me vedno navduši. Daljše razmišljanje o romanu, ki je bil lani nominiran za literarno nagrado International Booker Prize tukaj.

AFRIKA

SENEGAL

Mariama Ba – DOLGO DOLGO PISMO

»Toda Afrika je raznolična, razkosana. Ista dežela od severa do juga, od vzhoda do zahoda večkrat spremeni obraz in misel.«

Mariama Ba – Dolgo dolgo pismo

Mariama Ba - Dolgo dolgo pismoDolgo dolgo pismo je roman, ki nam odstira pogled v življenje senegalskih žensk in velja za »najbolj občuteno predstavitev položaja ženske v afriški književnosti«. Beremo, kot že naslov pove, dolgo pismo, ki ga Ramatoulaye piše svoji prijateljici Assiatou. Dve ženski, dve različni usodi, dve življenjski zgodbi, ki se bralca močno dotakneta. Pisemska oblika daje romanu izrazito intimen pridih. Knjiga, ki odpira oči, nas uči o senegalski tradiciji, zgodovini, religiji in poleg naštetega tudi izvrstno delo feministične literature. (Ocena: 4/5)

 

JUŽNOAFRIŠKA REPUBLIKA

Trevor Noah – IT’S TREVOR NOAH: BORN A CRIME: STORIES FROM A SOUTH AFRICAN CHILDHOOD

Born a crimeTole je še ena izmed knjig, ki sodijo na seznam »tako so me navdušile, da o njih nisem zmogla zapisati niti besedice«. Vrhunska avtobiografija znanega voditelja Trevorja Noaha o odraščanju v Južni Afriki, kot pol belec, pol črnec, v času apartheida. Trevor – otrok belega očeta in temnopolte matere je bil sad prepovedane ljubezni in tako mešanica ras, ki je bila v tistem času v Južni Afriki strogo prepovedana, zato tudi naslov »Born a crime.« Pripoved odlikuje predvsem izvrsten humor, ki nas popelje skozi sicer zelo težko zgodbo avtorjevega odraščanja pod rasistično vlado in razmerami. Zelo priporočam! (Ocena: 5/5)

EVROPA

Evropa je bila pričakovano celina, iz katere sem prebrala največ knjig, a v končni izbor sem lahko uvrstila le tri spodnje.

FINSKA

Selja Ahava – PREDEN MOJ MOŽ IZGINE

Preden moj mož izgineS Seljo Ahava sem se tokrat srečala prvič in z ganljivim romanom Preden moj mož izgine, me je takoj prepričala v svoje pisateljske sposobnosti. Definitivno bom vzela v roke tudi Stvari, ki padejo z neba, njen prvi roman, preveden v slovenščino. V enem izmed intervjujev je avtorica dejala, da je finska literarna kultura še zelo mlada, kar pomeni, da niso obremenjeni s tradicijo in je zato v njihovi literaturi določena svežina. Vsekakor se strinjam, da je njeno pisanje zelo sveže in bralca takoj pritegne. O čem pa pravzaprav pripoveduje roman Preden moj mož izgine? O posledicah moževega priznanja, ki svoji ženi po desetih letih zakona pove, da je pravzaprav vedno želel biti ženska. Iz ženinega zornega kota nato opazujemo njegovo preobrazbo in njeno soočanje z izgubo. (Ocena: 4/5)

PORTUGALSKA

Jose Saramago – ESEJ O SLEPOTI

Esej o slepoti je vsekakor pristal v samem vrhu najboljših branj leta 2021. O tem izvrstnem in pretresljivem romanu sem že pisala bolj na dolgo in široko. Prispevek najdete tu.

NORVEŠKA

Erling Kagge – HOJA

Erling kagge- hojaKagge me je navdušil z obema knjigama, ki sta bili izdani pri založbi Vida, najprej s Tišino, nato pa tudi s Hojo. Hojo (s tem mislim na gibanje) imam res rada in v tej knjigi boste našli ogromno zanimivih razmišljanj o dolgi in kratki hoji, o hoji po mestih, hoji v gorah, o načinih hoje in pomenu hoje na sploh. Sodobni svet je zasnovan na sedenju, čeprav je hoja tista, ki nas je iznašla in vesela sem, da obstajajo knjige, posvečene tej obliki gibanja.

»Hoja nam je omogočila, da smo postali to, kar smo. Če bomo komaj kdaj še hodili, ne bomo več to, kar smo. Postali bomo nekdo drug.«
Erling Kagge – Hoja

(Ocena: 4/5)

To je torej moja bera bralnih potovanj iz leta 2021. Zdaj pa novim popotovanjem naproti! 

Se beremo,

MM

Dodaj odgovor