Bralna potovanja

Moja bralna potovanja 2021 (1.del)

V sklopu bralnega izziva bralna potovanja, ki sem ga v lanskem letu zastavila za vse, ki bi se mu želeli pridružiti (na voljo pa je tudi letos – Bralna potovanja 2022), sem lani izpolnila cilj – prebrati knjige iz šestih različnih celin. Sicer nisem bila tako pridna kot nekatere udeleženke, ki so zbirale le države za maksimalno število točk, a vseeno sem naletela na nekaj res izvrstnih knjig. V tej objavi vam predstavljam branja iz treh celin, sledila pa bo še objava s preostalimi tremi.

OCEANIJA

AVSTRALIJA

Morris Gleitzman – DOBROTA NI SIROTA

Dobrota ni sirotaKonec leta sem imela prebrane knjige iz vseh celin, razen iz Oceanije. Zato sem v roke vzela mladinski roman Dobrota ni sirota Morrisa Gleitzmana, predvsem zato, ker je bil kratek in hitro berljiv. Čas ob romanu mi je tako hitro minil, vendar pa mislim, da bo hitro minil tudi spomin nanj. Zgodba se vrti okrog mladega enajstletnega Luda, ki se z očetom preseli v Canberro, ko oče postane poslanec v avstralskem parlamentu. Ludo hitro ugotovi, da ljudi ne žene zgolj dobrota in da se v politiki stvari vrtijo predvsem okrog ogromnih zneskov denarja. V Ludovem iskanju priložnosti za dobra dela, se zadeve hitro zapletejo in vplete se celo policija… Prikupna zgodba, a nič tako zelo posebnega.  (Ocena: 3/5)

SEVERNA IN SREDNJA AMERIKA

MEHIKA

Jennifer Clement – MOLITVE ZA UGRABLJENE

Molitve za ugrabljene so do mene našle pot kot recenzijski izvod in me navdušile! Ob tem, ko sem prebrala uvodno stran romana, sem že imela kurjo polt in vedela sem, da me v nadaljevanju čaka nekaj res dobrega. Nisem se motila. Zgodba se dogaja v gorah mehiške zvezne države Guerrero, kjer na vsakdan močno vplivajo mamilarski karteli, kjer obratujejo saloni grdote, ne lepote in kjer se deklice, preobražene v fante, skrivajo v izkopanih jamah za hišo. Presunljiva pripoved o človeški vztrajnosti in vzdržljivosti. (Ocena 4/5)

 

DOMINIKANSKA REPUBLIKA

Elizabeth Acevedo – CLAP WHEN YOU LAND

Clap when you land

Če sem iskrena, se občutkov ob branju mladinskega romana Clap when you land, ne spomnim več prav dobro. Roman je zapisan v verzih, kar je sicer osvežujoče in zanimivo, spremlja pa dve najstnici, Camino v Dominikanski republiki in Yahairo, ki živi v New Yorku. Je roman o izgubi, družini in prijateljstvu, izpostavlja pa tudi razlike med življenjem v ZDA in Dominikanski republiki. Moja težava z njim je bila ta, da sem kar naprej izgubljala fokus in se z glavnima protagonistkama nisem uspela zares povezati, zato je bilo zame to le povprečno branje. (Ocena 3/5)

AZIJA

JUŽNA KOREJA

Jung – MEDENA KOŽA

Medena koža je avtobiografski risoroman v treh delih. Avtor Jung je bil rojen v Južni Koreji, nato pa posvojen v Belgijo. Po koncu korejske vojne je bilo namreč ogromno število korejskih otrok posvojenih na zahod. Ocena iz leta 2010 njihovo število ocenjuje na kar 200 000! Avtor skozi risoroman izvrstno prikaže kako je bilo odraščati kot edini korejski otrok v belgijski družini ob iskanju svoje identitete, kasneje tudi svoje biološke matere. Iz dela v del, se čustvena vpetost v Jungovo zgodbo stopnjuje in najboljši mi je bil prav zadnji, tretji del, te ganljive trilogije. (Ocena 3,5/5)

 

PAKISTAN

ZGODBE IZ PAKISTANA

Zgodbam iz Pakistana sem posvetila celotno blog objavo, ki jo lahko najdete tukaj.

IRAN

Marjane Satrapi – PERZEPOLIS

Še en risoroman na tem seznamu, izdan v dveh delih (Perzepolis: Zgodba o otroštvu in Perzepolis: zgodba o vrnitvi). Eno leto je odkar sem se prvič srečala z ilustracijami in zgodbami Marjane Satrapi v tem izvrstnem risoromanu in občutki, ki sem jih doživljala ob branju, so še kako živi. Dolgo sem se pripravljala, da bi o Perzepolisu spisala objavo, a mi nikakor ni uspelo. So določene knjige, ki me tako zelo navdušijo, da me pustijo brez besed. Zgodba o Marjane, ki je odraščala sredi Islamske revolucije je pri meni povzročila prav to. Lahko vam jo le toplo priporočim v branje, kaj več o knjigi pa morda spišem pri kakšnem ponovnem branju te ilustrirane mojstrovine. (Ocena 5/5)

 

Se beremo,

MM

Dodaj odgovor