Vonj po ostalem

TEDEN ŽENSK V STEM: Patricia – Navalovihvrstic – skorajšnja magistrica sanitarnega inženirstva, knjižna blogerka, zaposlena v mikrobiološkem laboratoriju

Kako bi se na kratko predstavila bralcem, ki te še ne poznajo? 

Sem Patricia in vedno sem bila znana po tem, da delam več različnih stvari, ki niso niti približno povezane po področjih. Že od osnovne šole so me zanimali naravoslovni predmeti in slovenščina na drugi strani. Sem diplomirana sanitarna inženirka in skorajda magistra istega programa, manjka mi samo še zagovor. Moj študij je širokega spektra in lahko bi se pravzaprav prilagodila katerikoli službi, vendar pa nimam neke globine določenega področja. Čeprav me veselijo večinoma teme, povezane z okoljskimi dejavniki, trenutno delam kot laboratorijski tehnik v mikrobiološkem laboratoriju za živila. Delo je zanimivo in predvsem brez stresa, ki nastane ob delu z ljudmi. Bakterije so prijetnejše. 😀 Moja magistrska naloga pa je temeljila na primerjavi dveh analiznih metod za določanje mikroplastike v morskih ribah.
Seveda pa sem ohranila ljubezen do knjig z bloganjem. Ime bloga je Na valovih vrstic, saj povezujem ljubezen do morja (ob katerem živim) z literaturo. Pod istim imenom me lahko najdeš tudi na instagramu.

Kako si se odločila za svoj študij? Si imela/imaš kakšno vzornico?

Pravzaprav redkokdo po srednji šoli ve, kaj si želi postati. Jaz sem vedela, da mora biti nekaj v naravoslovni smeri. Želela sem si postati fizioterapevtka, a mi takrat vpis ni uspel zaradi prenizkega števila točk. Par dni pred vpisom sem odkrila študij sanitarnega inženirstva, ki me je na prvi pogled takoj pritegnil. Veliko je bilo kemije, ki me je tudi zelo veselila in pa ostalih tehničnih predmetov, med drugim tudi zdravstveni. Po dveh letih študija sem bila res zadovoljna z izbiro.
Takrat nisem imela vzornice, sedaj pa jih imam kar nekaj, to so večinoma profesorice, ki mojstrsko usklajujejo delo, raziskovanje, družino in zabavo ter svoje kolegice.

Nam lahko na kratko opišeš svoje delo/študij?

Gojišča.

Sem ravno razpeta med študijem in službo, tako da bom opisala oboje 😊

Večina pravzaprav ne ve, kaj je sanitarno inženirstvo. »A to čistiš školjke?« je bil kar pogosto odziv, ali pa »A to si sanitarna inšpektorca?«. V bistvu sem lahko poleg zdravstvene (ja, spremenili so naziv iz sanitarne) inšpektorice tudi inšpektorica na Uradu za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, higienik v bolnišnici,  tehnik za jemanje vzorcev, tehnolog kakovosti v živilski industriji, HSE asistent (health, safety and environment assistant), tehnik v laboratoriju ipd. Seveda moraš opraviti dodatna izobraževanja za določena dela, saj nimamo globine v nekem področju, ampak samo širino. Torej je študij obsegal zdravstvene predmete, kemijo, mikrobiologijo, higieno v različnih obratih in delovnih mestih, pravo in podobno.

Moje delo trenutno pa je mikrobiološka analiza vzorcev surovin in živil iz proizvodnje.

 

S kakšnimi izzivi se soočaš na delovnem mestu/pri študiju?

Predvsem sem imela med študijem težave z obvladovanjem stresa zaradi študija, trenutna epidemiološka situacija res ni pomagala. Mi je pa študij dal veliko samostojnosti in možnosti razmišljanja izven okvirjev, kar mi pomaga tudi sedaj v vsakdanjem življenju in v službi.

Kaj ali kdo te motivira v težkih obdobjih?

Predvsem ljudje, ki priznajo svoje šibkosti in jih sprejmejo.

Kaj te poleg tvojega področja še navdušuje in zanima?

Zanima me še delovanje človeškega telesa in masaža, za katero imam opravljen tudi tečaj.

Če bi lahko prosto izbirala znanstveno tematiko, s katero bi se ukvarjala, bi to bila?

Verjetno kaj z mikroplastiko in njenim vplivom na človeško telo ali pa analiza vode, zraka in tal na onesnaženih območjih, oziroma ob vplivu neke dejavnosti ali industrije. Ter seveda kako to vpliva na človeško zdravje.

Na katere svoje dosežke si ponosna?

Sicer jih ni veliko, ampak v okviru svojega področja predvsem na projekt Ecotrophelia, kjer smo s kolegicami ustvarile inovativen živilski izdelek od začetka do konca z vsemi pripadajočimi elementi. Pa seveda tudi na svojo magistrsko raziskavo.

Si bila vedno deležna podpore v karieri, ki si si jo izbrala? Kaj so bili največji izzivi, ki si jih morala premagati na svoji poti?

S strani oseb, ki mi veliko pomenijo, sem bila vedno deležna podpore.
Največji izziv mi je bil to, ko so nas morali spet naučiti razmišljati izven okvirov in pogleda iz različnih zornih kotov, kar te v osnovni in srednji šoli »odvadijo«. Takega učenja smo imeli kar veliko na faksu.
Sicer pa sem komaj na začetku svoje poti, tako da pričakujem še kar nekaj izzivov 😊.

Si bila kdaj deležna predsodkov? Kako si se počutila in kako si jih premagala?

Če misliš predsodkov s strani nasprotnega spola, ne. Tako na faksu kot tudi sedaj v službi so fantje v manjšini in so res pridni :D.

Sem bila pa velikokrat v okviru prakse deležna predsodka, da ne znam stvari, ker sem študentka ali pa od sorodnih profilov, da ne znam nič o tem dotičnem področju. Recimo od medicinskih sester na praksi, vodij kuhinje in vzorčevalcev, s katerimi sem na praksah sodelovala.

Kakšni so tvoji osebni interesi, poleg znanosti?

Zelo rada govorim o knjigah (očitno :D). Rada tudi kolesarim in hodim na sprehode.

Leposlovna in neleposlovna knjiga, ki te je navdušila v zadnjem obdobju?

Leposlovna bi bila Vse o naju (Tom Ellen), neleposlovna pa Zapisi o živčnem planetu (Matt Haig).

Bi za konec morda želela sporočiti še kaj bodočim študentkam STEM področij? 😊

Ciljaj na luno. Tudi če zgrešiš, boš pristala med zvezdami.

Dodaj odgovor