Čudni kvantni svet
Recenzije knjig

Tina Bilban – ČUDNI KVANTNI SVET

Našo vsakdanjo predstavo o svetu v veliki meri obvladuje klasična fizika, vsi vemo, da je naše osončje heliocentrično, poznamo znanstvenike kot so Kopernik, Kepler in Galilei, poznani so nam tudi Newtonovi zakoni gibanja in gravitacijski zakon, nekaj vemo tudi o elektromagnetizmu in elektriki… Vendar pa klasična fizika odpove pri zelo majhnih delcih in visokih hitrostih. V tem primeru postane pomembna kvantna mehanika, katere razumevanje pa je ponavadi rezervirano le za določene naravoslovne poklice (pri študiju kemije, smo se ji zares posvetili recimo šele na 2. stopnji) in redke radovedneže, ki jih ta veja fizike zanima.

»A brez poznavanja načel kvantne mehanike si le težko ustvarimo natančno sliko o okolju, ki nas obdaja, in sledimo sodobnemu znanstvenemu opisu narave. Ne le da se kvantna mehanika bistveno povezuje z drugimi področji fizike, da šele na podlagi kvantnih ugotovitev lahko razumemo obnašanje svetlobe, električni tok ali pa nastanek in naravo nebesnih teles, kakšno je naše sonce, temveč nam kvantna mehanika pomaga razumeti tudi temeljne pojave in procese iz drugih znanosti. Tako se nam šele s kvantno mehaniko odprejo vrata v svet kemije. Šele s pomočjo kvantne mehanike lahko razumemo sestavo atoma in obnašanje delcev, ki ga sestavljajo. Tudi marsikatero obnašanje atomov in molekul bi brez znanja, ki ga prinaša kvantna mehanika, ostalo nerazumljivo.«

Tako piše dr. Tina Bilban v svoji novi knjigi, s pomenljivim naslovom Čudni kvantni svet, ki je pravzaprav znanstvena monografija, ki na kratek in sistematičen način bralcu odpre vrata v ta čudni svet kvantne fizike. Znanstveno vsebino knjige pa popestrijo ilustracije oziroma mini stripi Izarja Lunačka, ki so res dobrodošla sprostitev med branjem.

»Predstava o kvantni mehaniki kot tisti veji fizike, ki za naše razumevanje vsakdanjega okolja ni preveč pomembna, je torej precej zgrešena. Zakaj torej o kvantni mehaniki tako malo govorimo in jo izpuščamo iz opisa našega vsakdanjega sveta?« (Tina Bilban – Čudni kvantni svet)

Vprašanje na mestu! Verjetno zato, ker si je svet kvantne mehanike zelo težko predstavljati. Težko si zamislimo že nekaj tako majhnega kot je atom, kaj šele elektrone in protone. A vendar gre za področje, ki je tako zelo vznemirljivo in ki nam lahko razloži marsikaj o svetu okrog nas.

Če si želite svet kvantne fizike spoznati tudi vi, je ta knjiga vsekakor izvrsten začetek, avtorica nam v osmih poglavjih na sistematičen in ne pretirano poenostavljen način razloži osnove kvantne mehanike. Opisuje razne poskuse, valovno funkcijo, kvantno prepletenost, pa tudi različne interpretacije kvantnega sveta. Knjiga, ki jo bom z veseljem dodala svoji zbirki, saj znanje kvantne mehanike, ki ga imam iz faksa hitro puhti iz glave. 🙂

Avtorica, ki je sicer filozofinja nam skozi besedilo predstavi tudi povezavo med fiziko in filozofijo, ki sta tesno povezani. Konec koncev fizika v več pogledih izvira iz starogrške filozofije.  Sicer pa dr. Tina Bilban deluje tudi kot raziskovalka, literarna kritičarka, urednica in prevajalka. Več let je bila zaposlena na Dunajskem inštitutu za kvantno optiko in informacijo.

Založbi Miš se najlepše zahvaljujem za recenzijski izvod knjige!

Avtor: Tina Bilban

Naslov: Čudni kvantni svet

Založba: Miš

Št. Strani: 152 str

Dodaj odgovor