Recenzije knjig

Seznam božično-zimskega branja

Vsako zimo si zaželim prebrati nekaj primernega letnemu času, a vsako leto sem enako nepripravljena in nato večkrat posežem po prvem zimskem ali božičnem naslovu, ki mi pride pod roke, nato pa razočarana ugotovim, da ni potešil mojih bralskih apetitov. Letos sem zato prosila svoje kolegice, knjižne blogerke in knjigogramerke, da mi pomagajo ustvariti seznam preverjeno dobrih knjig, v katerih vlada zimsko/božično vzdušje. Na našem seznamu ne boste našli le ljubezenskih romanov, ki jih najbolj pogosto povezujemo z božičnim branjem, zato vabim k branju tega prispevka tudi tiste, ki bi raje posegli po čem drugem. Naj se udobno zimsko branje pod toplimi odejicami, ob vroči čokoladi začne!

Christelle Dabos – ZRCALKA: ZIMSKA ZAROČENCA

Barbara @izposojevalkabesed in 1/3 knjižnega bloga Knjižni kažipot priporoča v branje fantazijsko Zrcalko.

Takole pravi:

   Fantazija je zame žanr, ki ga že od nekdaj povezujem pretežno z zimskim časom. Saj veste, hitro se stemni, sneg (do)da neko čarobnost dnevom in nočem, običajno imamo takrat tudi več časa … Prav  zato je moj predlog knjiga, ki sem jo, tako kot večino fantazije, prvič brala pozimi. Pa še naslov je zimski, kako primerno, kaj? Zimska zaročenca je prva knjiga tetralogije Zrcalka francoske avtorice Christelle Dabos in njen prvenec, za katerega je prejela oz. bila nominirana za precejšnje število nagrad.

Ofelija je netipična knjižna junakinja, ki ji družbo v samotarski služb, kjer skrbi za zgodovinske Arhive, dela govoreči šal. To pa ni njena edina nenavadnost, Ofelija lahko namreč zgolj z dotikom prebere preteklost predmetov, skozi ogledala pa lahko prehaja v druge svetove. Ko jo družinske starešine zaročijo s Thorom iz klana Zmajev, se mora z domače Anime, enega izmed enaindvajsetih lokov, ki so nastali z razbitjem Zemlje in zdaj krožijo okoli starega sveta, preseliti na Oblakovo, glavno mesto Pola, obdano v led in mraz. Ne ve, zakaj so ravno njo zaročili s Thorom, skrivati mora identiteto, ozadje celotne zgodbe ji je nepoznano, znajde pa se tudi sredi nevarne zarote. Če to ni ključ do napete in vznemirljive bralne pustolovščine!

Pisateljski slog Christelle Dabos je čist, tekoč in nabit z neskončno domišljijo, ki pred bralca sproti riše čudežne svetove, nepozabne pustolovščine in vzbuja vznemirljivo pričakovanje nadaljevanja. In Ofelija je lik, ki se razvija pred bralčevimi očmi, postaja zrelejša, bolj pretkana in polna notranje moči. Pisateljica daje velik poudarek detajlom, ki njeno domišljijo oživljajo kot filmske slike. In konec prvega dela je  res neverjeten, zato je priporočljivo, da si drugi del fantazijske sage, Izginotja na Mesečini, lepo pripravite, ko boste začenjali z branjem prvega dela. Še bolje je, da si priskrbite kar celotno tetralogijo! Po Harryju Potterju in Pesmi ledu in ognja je tetralogija Zrcalka v meni spet zbudila željo po druženju s fantazijo.

Josie Silver – NEKEGA DECEMBRSKEGA DNE

Priporočilo Patricie @navalovihvrstic:

Zgodba govori o Laurie, ki nekega decembrskega dne skozi okno avtobusa uzre fanta na postaji, s katerim se spogledata in v hipu začutita, da je to to. A fant tistega dne ne stopi na avtobus in Laurie se na njem odpelje naprej. Mrzlično ga išče eno leto in na koncu obupa. Nato pa leto po tem srečanju Laurina prijateljica Sarah pripelje svojega novega fanta na božično zabavo. Ta ji nihče drug kot Laurin fant s postaje. A Laurie molči in se odloči, da bo Jacka pozabila, saj je sedaj s Sarah.

Odloči se za potovanje na Tajsko, kjer spozna Oscarja, prijetnega bančnika. A Jack ji še vedno ne gre iz glave, čeprav je zaljubljena v Oscarja. Izzivi se pojavijo tako v zvezi Laurie in Oscarja kot tudi v zvezi Sarah in Jacka. Kako se bo na koncu odvila zgodba?

Romantična zgodba nas sprva malce zamori, a nas hitro spet nazaj pritegne in nas vleče k branju do konca. Priporočam jo za sproščene božične večere ob čaju in svečki, če uživate v romantičnih zgodbah za sprostitev misli.

Patricijine recenzije si lahko preberete tudi na njenem blogu: Na valovih vrstic.

Tom Ellen – VSE O NAJU

Ajda @ajdanaklada priporoča roman Vse o naju:

Glede na to, da sama nisem ljubiteljica romanc, me je dotična knjiga izredno pozitivno presenetila. Premisa zgodbe je dokaj enostavna. Ben je v razmerju z Daphne že 15 let in zadnja štiri leta je z njo poročen. Ko pa stvari začnejo iti na slabše in iskrica (vsaj izgleda tako) počasi ugaša, se vse večkrat v misli vrača k prijateljici iz študentskih dni – Alice. Med njima je bila očitna simpatija, ki je seveda izvodenela, ko je Ben začel razmerje z Daphne, a sta se od takrat še nekajkrat srečala, med krajšim premorom v zvezi z Daphne pa se je z njo celo zapletel v avanturo. Na božični večer leta 2020 ga nagovori prodajalec ur, ki mu podari nedelujočo uro, s kazalcem ustavljenim na minuti do dvanajstih. Benu se zdi vse malo čudno, a niti približno ne tako čudno kot naslednje jutro, ko se zbudi v svoji študentski sobi, 15 let nazaj točno na dan, ko se je odločil za Daphne, ne za Alice. Bo v drugo na svoje odločitve gledal drugače, ali jih bo ponovil?

Zgodba je na nek način priredba Dickensonove Božične zgodbe, kjer Scrooge-a obiščejo duh preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Le, da v tem primeru duhov ni. Ben se vsak dan zbudi v nekem drugem dnevu, ki je zanj očitno nekaj pomenil in, ko bi lahko stvari naredil drugače. In vsak dan se na minuto do polnoči spet prestavi naprej v času. Skozi knjigo opazujemo, kako so različni dogodki in odločitve v Benovem življenju poglavitno vplivali na to, kakšno življenje živi danes. In partnerski odnosi so le eden od vidikov, ki vplivajo na našo srečo. Ravno to nam želi sporočiti ta roman, ki seže mnogo globlje od površja odnosov.

Ajdo lahko spremljate tudi na njenem blogu: Knjižni Blog | Ajda naklada.

Carole Matthews – BOŽIČNA ZABAVA

Božično zabavo priporoča Martina @knjiznisepet:

Zadnja leta si decembrsko vzdušje še dodatno popestrim z božičnimi knjigami. Najraje v roke vzamem lahkotne, predvidljive, ljubezenske romane pa vendar včasih posežem po kakšnem, ki ni to za kar se predstavlja. Božična zabava, ki je zavita v odejo skrivnosti, laži, prevar, a tudi nove in stare ljubezni je preprosto branje, ki med svojimi stranmi skriva ogromno različnih zgodb in čustev. Knjiga v ospredje postavlja tri ženske, njihova življenja pa so povezana bolj kot bi mislila katerakoli od njih. Kratko časovno obdobje dogajanja nas opomni na to, kako hitro se lahko stvari spremenijo – v ljubezni, karieri in v življenju. Odgovor na vprašanje »Kaj pa se lahko zgodi na božični zabavi?« vas bo močno presenetil. Zabava, ki za sabo pusti pravo razdejanje, odnosi, ki se gradijo in hkrati podirajo ter knjiga, ki odkriva, kaj je pomembno in kaj ni. Ste sploh pripravljeni na letošnjo božično zabavo?

Še več Martininih predlogov za branje, lahko najdete tudi na njenem blogu: Badgerka.

Fredrik Backman – TESNOBA DO ROBA

Urška @booknjiga vam v branje predlaga:

Čeprav je zadnji Backmanov prevod izšel leta 2020 in ste ga mnogi verjetno že prebrali, je še vedno aktualno branje. Zgodbo je tokrat postavil na dan pred silvestrovo, začne z enim najbolj perečim dogajanjem zadnjega časa – nakup stanovanjske nepremičnine. Na ogled stanovanja pride šest zainteresiranih kupcev, ki nepremičninsko agentko še čakajo. Vendar se že skoraj takoj zgodi preobrat, v stanovanje vstopi ropar, ki jih vzame za talce. Tako ima policija majhnega kraja pred novim letom kar zahtevno nalogo. Kako rešiti talce in ujeti roparja? Ko jim končno uspe priti v stanovanje, pa ugotovijo, da tam ni nikogar? Tudi mladi policist, ki dela skupaj z očetom, je postavljen pred moralno zagato. Čeprav se vse skupaj sliši kot kriminalka, to ni, je namreč zgodba predvsem o stiski, odnosih med prijatelji, družini, parih in spoznanjih, da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. To je zgodba, ki vam bo v decembru pogrela srce.

Urško lahko spremljate tudi na njenem blogu: Booknjiga | Knjižni blog

Jill Shalvis – VSEGA JE KRIVA BELA OMELA

Mateja @mattejalv priporoča:

Popolna romanca za kratke zimske noči, ob kateri se prileže skodelica tople vroče čokolade in topla odeja. Knjiga je sicer druga v seriji, vendar se jo lahko bere samostojno. Serija pripoveduje o mladih prebivalcih, ki se soočajo s takimi in drugačnimi težavami v ulici z naslovom Zaliv lomilcev src. Na tej ulici stoji tudi slavna fontana, ki uresničuje ljubezenske želje.

Ta zgodba pripoveduje o Willi in Keanu. Vsebina knjige:

Willa Davis je lastnica trgovine South Bark Mutt Shop. Ker je odraščala v rejništvu, njeno življenje ni bilo vedno lahko. Ve, da ima srečo, da lahko opravlja posel, ki ga ljubi, čudovit dom in skupino prijateljev, ki jo imajo radi in jo podpirajo ne glede na vse. Je nežna in prijazna ter rada pomaga ne le živalim, ampak tudi drugim ljudem. Willa ne more verjeti svojim očem, ko v njeno trgovino pride njena srednješolska simpatija, ki ji je pred leti zlomila srce. Keane ima v varstvu pratetino mačko iz pekla. Nujno potrebuje varstvo za Petunio- Pito. Keane se tokrat Willi zdi drugačen, manj aroganten, zato se odloči pomagati revežu, čeprav še vedno ni pozabila, kako ponižano se je nekoč počutila zaradi njega. Ženske nikoli prej ni videl (vsaj tako misli), zato Keane ne razume njenega skoraj sovražnega odnosa do njega.  Sčasoma postaneta prijatelja, toda njuno prijateljstvo se razcveti v nekaj več, sprva nekaj ležernega. Sčasoma oba spoznata, koliko sreče prinašata drug drugemu v življenje, in si počasi začenjata želeti nekaj več kot le prijateljstvo. Aroganten res ni več, toda ali mu lahko zaupa, da ji ne bo spet strl srca? Napočil je čas, da v fontano vrže kovanec, si za božič nekaj zaželi – drugo pa naj opravi bela omela. Kaj vsega je kriva bela omela pa izveste ob branju te zgodbe. Na prvi pogled gre za hudomušno in hitro ljubezensko zgodbo, vendar v ozadju skriva veliko več vsebine.

Jill Shalvis je ena tistih avtoric, ki me preprosto popeljejo na moje srečno mesto. Njene knjige so popolna mešanica nežnega, prismuknjenega, ljubkega, sladkega sloga z malo zlomljenega srca. Ta zgodba ni bila izjema, držala se je vseh lastnosti avtorice. V branje te povleče že na začetku. Za vse ljubitelje malih živali pa poskrbijo hudomušno vložki Pite ter vseh štirinožnih obiskovalcev trgovine. Do izraza pridejo tudi stranski liki, prijatelji, ki ju podpirajo, nasmejijo in nakazujejo že nadaljevanja naslednjih knjig. V sami zgodbi da avtorica veliko poudarka tudi na osebne zgodbe junakov, v kateri se marsikdo tudi najde. Vendar vse ohrani na pozitivni ravni.

Priporočam vam v branje tole romanco, je pa po knjigi narejen tudi film »Trouble with mistletoe« (izdan leta 2017), kjer so se vsebine knjige kar lepo držali.

Matejo najdeš tudi na blogu: Mateja bere.

Maja Lunde, Lisa Aisato – SNEŽENA SESTRA: BOŽIČNA ZGODBA

Za konec še moje priporočilo za božično branje.

Čeprav je Snežena sestra pravzaprav otroška knjiga, pa sem ob lanskem božiču v branju te prečudovite knjige neznansko uživala, občudovala prekrasne ilustracije Lise Aisato in potočila tudi kakšno solzico. Knjigo sem dobila v dar za rojstni dan, ki ga praznujem nekaj dni pred božičem in to je bilo res krasno darilo, saj mi je pričaralo nekaj tako željenih uric tudi ob praznično obarvanem branju. Knjiga je sestavljena iz 24 poglavij (ideja: lahko jo torej berete tudi kot del adventnega koledarja), v katerih spremljamo dečka Juliana, ki obožuje božični čas, njegov najljubši dan v letu pa je 24. december. Za to ima prav posebno dober razlog, saj na ta dan praznuje rojstni dan. Ob običajnem božiču so njegov rojstni dan spremljali božični zvoki, prasketanje lesa v kaminu, božična glasba, dišalo je po mešanici smrekovih vej in kadila ter ingverjevih piškotih, božič pa je kar vel tudi iz okrašenih prostorov in bogato obložene mize, kjer je bila zbrana njegova družina; mama, oče in njegovi dve sestri. Vendar pa Julian svoj 11. rojstni dan pričakuje z zaskrbljenostjo in žalostjo, saj letos njegove najstarejše sestre, Juni, ne bo z njimi. Juni je namreč mrtva. Iskrico upanja, da bo božič morda vseeno lep pa mu prižge skrivnostna Hedvig, s katero se Julian to zimo spoprijatelji. Bo res tako? Se bo k Julianu in njegovi družini naselil božični mir?

Krasna pripoved o prijateljstvu, izgubi in družini, ki vas bo pogrela ob mrzlih zimskih večerih. Priporočam vsem, starim in mladim ter tistim vmes!

Dodaj odgovor