Bralna potovanja Recenzije knjig

Knjižna priporočila, ki vas bodo popeljala v Afriko – 1.del

Izziv bralna potovanja letos postavlja v fokus dve celini, med njima je tudi Afrika. Ker sem v zadnjih nekaj letih, odkar sem začela s tem bralnih izzivom prebrala kar nekaj izvrstnih knjig izpod rok afriških avtoric in avtorjev, sem se odločila, da jih zberem v dveh blog objavah. Morda na ta način uspem prepričati še koga, da seže po afriški literaturi, ki se mi večkrat zdi zapostavljena in posledično (pre)malo brana.

Trevor Noah – BORN A CRIME

Država: Južnoafriška republika

Trevor Noah, priznani komik in voditelj oddaje The Daily Show nas v svoji prepričljivi avtobiografiji popelje na nepozabno potovanje skozi svoje odraščanje v Južnoafriški republiki v burni dobi apartheida. Z duhovitostjo, humorjem in iskrenostjo Noah z nami deli izjemno zgodbo o vzdržljivosti, vztrajnosti in iskanju boljšega življenja v krutem sistemu.

Naslov knjige Born a crime se nanaša na Noahovo identiteto, rojen je namreč temnopolti materi in belemu očetu v času, ko so bile medrasne zveze nezakonite. Noah je zato bil prisiljen krmariti po svoji državi kot »outsider«, skozi pripoved pa nam ponuja edinstven pogled na raso, predsodke in zapletenost identitete, ob tem pa se sooča s surovo resničnostjo rasno ločene družbe.

Globoko ganljiva pripoved a tudi polna res vrhunskega humorja, ob branju sem se kar nekajkrat naglas smejala. Avtor vseskozi dokazuje moč smeha ob soočenju s stisko. Podajte se na to bralno pustolovščino od »zločina« do zmage.

Akwaeke Emezi – KAKO JE UMRL VIVEK OJI

Država: Nigerija

Roman Kako je umrl Vivek Oji nas pelje v Nigerijo, v svet mladega Viveka, tekom poglavij pa, kot že sam naslov pove, spoznavamo okoliščine, ki so vodile do njegove smrti. Največ o Viveku izvemo preko njegovega leto starejšega bratranca, Osite, del knjige pa je napisan tudi iz zornega kota tretjeosebnega pripovedovalca. V kratkih vmesnih poglavjih se nam zdi, da se iz onostranstva oglaša tudi Vivek.
Roman raziskuje ideje odkrivanja samega sebe, ki presegajo meje telesa. To je tudi zgodba o moči, ki jo nudi ljubezen, družini, sprejemanju, partnerstvu, nasilju, spolni identiteti, nestrpnosti… Pripoved se poglablja v prijateljske vezi, pa tudi v tenzije med tradicijo in sodobnostjo.
Branje slogovno ni naporno, a zgodba je kar nabita s čustvi in pri meni vsekakor sodi v kategorijo tistih, ki so mi zlomile srce (tekle so tudi solze).
Vivek se počuti tako zelo nevidnega. Če te nihče ne vidi, ali vseeno obstajaš?
Literatura je tu ravno zato, da stori nasprotno. Da nam odstira življenja nevidnih. Zato priporočam ta krasen roman v branje vsem. Veliko se še imamo za naučiti o tem širnem svetu.

 

Victoria Jamieson, Omar Mohamed – KO SO ZVEZDE RAZPRŠENE

Država: Somalija

Mladinski risoroman, ganljiva pripoved o Omarju, ki s svojim bratom in skrbnico živi v begunskem taborišču v Keniji.  Razsežnost taborišča te pusti odprtih ust in zlomljenega srca. Zgodba temelji na Omarjevih resničnih izkušnjah in prikazuje vsakodnevne borbe, upe in sanje ter izzive življenja v taborišču. Osvetljuje tudi pomen izobrazbe in vztrajnosti. Omarjeva odločenost, da obiskuje šolo, postane njegova rešilna bilka.

Ilustracije so sicer preproste, a vseeno ustrezno spremljajo tok zgodbe.

Branje, ki se me je zelo dotaknilo in ki nam kaže moč upanja tudi v najtemnejših okoliščinah.

Gael Faye – MALA DEŽELA

Država: Burundi

Burundi, 1992. Desetletni Gabriel s svojo sestro Ano, očetom Francozem in mamo, begunko iz Ruande, živi udobno življenje v eni bogatejših četrti v glavnem mestu Bujumbure. To so brezskrbni dnevi norčij s prijatelji, skakanja v bazen, tatvin mangov… A nad Burundijem se zbirajo temni oblaki in Burundi ter sosednjo Ruando v primež ujameta vojna in genocid in Gabrielov svet je za vedno uničen, njegovo otroštvo končano.

Ta kratek, a močan in srce parajoč roman se poglablja v zapletenost identitete, ljubezni in izgube ter v odločitve, ki jih je posameznih primoran sprejeti, ko se sooči z zanj nepredstavljivimi okoliščinami. To je delo, ki pusti trajen vtis in bralca spomni na moč človeškega duha ter kompleksnost izkušenj ob soočenju s stisko.

Yamen Manai – THE ARDENT SWARM

Država: Tunizija

Navdušujoč roman Yamena Manaija, ki bralca popelje na očarljivo potovanje skozi kulturo in tradicijo podeželske porevolucijske Tunizije na pragu prvih demokratičnih volitev. Zgodba se vrti okrog Sidija, čebelarja in samotarja, ki za svoja ljubljena »dekleta« skrbi na obrobju opustele vasi Nawa. Nekega dne pa ugotovi, da je neznani plenilec napadel enega od njegovih panjev in pomoril vse prebivalke. Pogumno se loti razvozlavanja uganke skrivnostnega pogina, za rešitev svojih čebel pa se mora naposled podati v vas, od tam pa v veliko mesto in še dlje, da bi našel potrebne odgovore.

The Ardent Swarm spretno združuje folkloro, okoljska vprašanja in družbenopolitične konstrukte ter s svojo edinstveno premiso (ne spomnim se, da bi že kdaj naletela na podobno vsebino) in pripovedovanjem pusti trajen učinek, bralca pa vabi k razmišljanju o kompleksnih povezavah med naravo, skupnostjo in človeškim duhom.

Dodaj odgovor