Recenzije knjig

MOJE BRALNO LETO 2020

Leto 2020 je bilo zame izvrstno bralno leto. Premikala sem svoje bralne meje in redno stopala tudi iz cone mojega bralnega udobja. Prebrala sem 72 knjig, kar je največ v zadnjih osmih letih, odkar to številko beležim. To skupaj znese dobrih 19000 strani in v povprečju 52 strani na dan.

Od 72 prebranih knjig je bilo 57 leposlovnih del in 15 neleposlovnih. 36 izmed teh knjig so napisale ženske, 35 moški (ena je bilo delo več avtorjev in avtoric).

Kar se tiče porekla pisateljev, sem letos prebrala kar 21 knjig slovenskih avtorjev! Kot zanimivost, lani je bila ta številka precej nižja – 6, predlani pa nisem prebrala nobenega slovenskega avtorja.

18 knjig je prišlo izpod rok ameriških pisateljev, 15 pa izpod britanskih. Skupno sem prebrala dela avtorjev iz 19 različnih držav. Poleg omenjenih še 5 iz Italije, 3 iz Irske, 2 iz Hrvaške in Švedske in po eno iz Rusije, Norveške, Kanade, Nigerije, Belgije, Ugande, Francije, Venezuele, Češke, Turčije, Čila, in Finske.

55 knjig sem prebrala v slovenskem jeziku, 17 v angleškem.

Prvič sem se lotila tudi branja kratkih zgodb in prebrala 5 zbirk, najbolj mi je bila všeč zbirka Dobra družba, blizu za njo pa je tudi Fugato. Prvič sem se spoznala tudi z risoromani, prebrala sem 2 (navdušile so me Neustrašne) in z zbirkami esejev – Pišem sebi se je zavihtela med najljubše prebrane knjige leta 2020.

Prebrala sem 18 knjig, izdanih v letu 2020.

Najstarejša prebrana knjiga je bila Gospa Dalloway iz leta 1925, ki pa me ni navdušila.

Prebrala sem 11 klasik. Najljubša sta mi bila Rebeka in Stoner.


Prebrala sem 5 romanov, nagrajenih s Pulitzerjem – Podzemna železnica, Less, Nekaj vijoličastega, Ure, Lišček.

Knjiga, ki me je najbolj začarala: Eva Luna.

Knjigi, ki me je spravila najdlje iz bralne cone ugodja: Če neke zimske noči popotnik.

Knjige, o katerih mi je bilo najbolj super debatirati v knjižnih klubih: UrePrebučna samota in Skrivna zgodovina.

Knjiga, ob kateri so me srbele peteApalaška pot.

Knjiga, s katero sem skupaj telovadila, ker je nisem mogla odložiti: Rebeka.

Knjiga, ki mi je orosila oči: Smrt ni hec.

Knjiga, ki me je nasmejalaCasino Banale.

Knjige, ki so me zadele globoko, globoko in ob katerih sem čutila, da se v meni nekaj močno premika: Lišček, Pišem sebi, Stoner, O izgubljeni deklici in Never let me go.

Knjige, ki so me najbolj pretresle: Hči ŠpankePodzemna železnica, Slovenski obraz, Grenko morje, Moja temna Vanessa, Gospodar muh, Mileva Einstein: Teorija žalosti. (Ne morem izbrati samo ene!)

Knjiga, ki sem jo najhitreje in z užitkom prebrala: Malomeščani.

Najljubša ljubezenska romana leta: The flatshare in Postscript.

Knjige, ki so me pustile bolj hladne od pričakovanj: Ivana pred morjem; 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu, Poletje v gostilni, Less.

Knjiga, ki sem jo najbolj nestrpno pričakovala: Anxious people (Tesnoba do roba).

Prebrala sem res ogromno število izvrstnih knjig. Letos sem zmožna izpostaviti tudi absolutno zmagovalko. To je Lišček Donne Tartt. Tistih nekaj dni, ko sem ga brala, sem bila popolnoma zatopljena v svet romana, tudi v trenutkih ko knjige nisem imela v roki. Dihala sem zgodbo in jo čutila, stran za stranjo.

Ena izmed kolegic knjižnih blogerk, mi je predlagala, da bi bilo zanimivo, če bi v svojo statistiko vključila tudi razloge zakaj sem določeno knjigo prijela v roke.

Nič me ne preseneča, da ima na moje branje največji vpliv instagram. Kar 22 knjig sem prebrala, ker sem jih zasledila na tem socialnem omrežju. Name so najbolj vplivale: Bibliovca, Booknjiga, dozadnjestrani in ivana_dja.  12 knjig sem prebrala za razne knjižne klube, ki se jih udeležujem. 9 knjig sem prebrala, ker so mi jih priporočili prijatelji ali znanci, nekaj tudi na instagramu. 8 knjig sem si izbrala sama, 7 je bilo recenzijskih izvodov, nad šestimi sem se navdušila v knjižnici, 4 sem prejela za darilo, 3 so me prepričale že v objavah založb.

Tak način izbiranja čtiva mi očitno kar odgovarja, saj sem letos res prebrala veliko izvrstnih knjig in še naprej bom ideje iskala (tudi) na knjižnem instagramu. Vsekakor pa se bom še naprej udeleževala tudi knjižnih klubov, saj dajejo mojemu branju dodatno dimenzijo in imam na vsa letošnja srečanja krasne spomine.

Veselim se že leta 2021 in knjig, ki jih bo to prineslo. Pripravljam pa tudi izziv za vse vas. Zaenkrat izdam le to, da bo izziv v sklopu mojih bralnih potovanj. Več pa izdam kmalu!

Se beremo,

Monika

Dodaj odgovor